HTML

gonosz1hal

Gonosz, gonosz, gonosz egy hal.

Friss topikok

Linkblog

Az Index vidám, kétbekezdéses cikket közölt a Magyar Hírlap információira támaszkodva, ami nekem nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Vesézhetnékem támadt hirtelen.

"A Magyar Hírlap értesülése szerint az alaptörvény neve Magyarország alkotmánya lesz, és a Fidesz szeretné, ha "áprilisi alkotmányként" vonulna be a történelemkönyvekbe."

Én  kedvelem az öngólokat, mindig nagyon humorosak tudnak lenni. A nagy focista áll, néz hülyén. "Nem arra ment vazeg." Mivel nagyon olcsó lenne ezt a poént tovább taglalni, abba is hagyom azzal, hogy "nahááát..."

De van itt még más is.

"A Szent Koronára és a kereszténységre vonatkozó utalások mellett az is a történelmi jogfolytonosságot hangsúlyozná, hogy a megyéket – miként 1949 előtt – ismét vármegyéknek hívnák – értesült a Magyar Hírlap."

Vármegyék? Szent korona? Ez olyan, mint a magyar narancs. Kicsi is, savanyú is, de azért a miénk. Olyan szép ez a mondat! Váraink, ugye, a keresztény, a szentnek hívott koronát utoljára viselő Habsburgok óta nincsenek – felrobbantgatták őket a magyar forradalom és szabadságharc folyományaként, 1849-et követően. A vármegye tehát tényleg méltóképpen hangsúlyozza a legröhejesebb, legpitiánerebb történelmi hagyományainkat, ami szerint mindenhova kicsifütyit, keresztet, szent koronát, királyi címert rajzolgatunk.

Nem tudom, ha már alkotmányozás és hagyományok, nekem valamiért a tökös 1848-49-es magyar és nemzetközi legények jönnek be, akik – hej, büszke dátum, 1849. április 14-e! – az úgynevezett függetlenségért kúrtak oda akkorát a Szent Koronás főknek, hogy attól koldult Bécs büszke vára. Nagyjából az egyik utolsó olyan eset, amikor a magyar keménypöcsű, karakán csávó volt. Persze, a buzibunkó '48-as kommerlibsijei leszedték a vezércsákót a zászlóról, mert az nekik valami ósdit, ódont személyesített meg.

Nekem ez a címer a köztársaságról szól. Meg arról, hogy Magyarország népei összefogtak, lenyomták a hüje kirájt. Koronástúl. Magyar jobbosok is érezhetnék itt a relevanciát, asszem. Vagy lehet, hogy észrevétlenül cikivé vált 1848? Jobbosoknak, alkotmányozóknak a csákó a menő? Komolyan nem értem, hogy fér meg egy konzervatív szívben ennyiféle kacat. Most akkor '48 vagy király, gyerekek? Ciki a "köztársaság" szó említése az alkotmányban? El kéne dönteni végre. Bár úgy tűnik, eldőlt, csak senki még koherensen elmagyarázni nem tudta, hogy is van ez.

"A lap szerint felmerült, hogy az 1949 és 1990 között született jogszabályokra közjogi érvénytelenséget mondjanak ki."

És rögtönítélő bíróságok regnálnak majd? Hihetetlen, mérhetetlen mennyiségű hatályos jogszabály létezik, amit ebben az időszakban készítettek. Mégis, hogy képzelnék ezt megvalósítani? Vagy a parlament a "törvényhozási lázban" mindent újratárgyal, újraszavaz? Képben vannak ezek, hogy mekkora munka, mennyi elkúrható apróság lenne ez? Mennyi kicsi médiatörvény? Mennyi hatalmas kormányzati sértődés?

És a kedvencem:

"A Magyar Hírlap úgy tudja, valószínű, hogy a hazai lakhellyel nem rendelkezők a helyi képviselő helyett egy külön, tízfős listára szavazhatnak majd."

A tízfős lista nem nagy baj. A horvátoknál is így csinálták, bár ezt kompenzálták a határon belüli kisebbségek tízfős listájával. A határon túliak általában jobbra, a hazai kisebbségek általában balra szavaznak, ezért ez nem is annyira rossz ötlet. Persze, ez is azt jelzi, nem ártana gondolni a kisebbségeinkre is és helyrehozni az elmúlt húsz év alkotmányos szégyenét: a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletének megoldását. Ha így tennének, jól és jót tennének. De van egy kis probléma.

Mi az, hogy "hazai lakhely"?

Ideiglenes lakcím? Akkor tehát elég egy határon túli, itthon nem adózó, egy harmadik országban is szavazati joggal bíró személynek kibérelnie egy lakást és máris szavazójoga lesz?

Netán állandó lakcím? Én most válok, el kell adjam a lakást, ezt követően bizony lehet, csak ideiglenes lakcímem lesz. Akkor innentől én csak egy tízfős listára szavazhatok majd? És a hajléktalanok? Kicsit vagyoni cenzus-szaga van a dolognak.

Egy dologhoz lehet csak kötni a szavazati jogot: életvitelszerű magyarországi tartózkodáshoz. De ez esetben korrekt lenne a hazánkban több éve itt élő és itt adózó külföldieknek is felajánlani a lehetőséget.

Kár, hogy nem kérdeznek meg senkit. Semmiről. Pedig lett volna miről beszélni.

Ez így április elsejei alkotmány.

Címkék: alkotmány címer országgyűlés alkotmányozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gonosz1hal.blog.hu/api/trackback/id/tr162724261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása